Halloween (2018)

Ventetiden er over.

Bilde: 2.39:1
Lyd: Engelsk DTS:X

Laurie Strode har ventet i mange år på at Michael Myers skal besøke byen og henne igjen, hun har ventet i 40 år og nå kommer den store, stygge busemannen på et lite og blodig besøk. Løp!

Undertegnede har sett alle filmene i Halloween-serien. Halloween (1978, 2018) og Halloween H20: 20 Years Later, er de tre beste filmene i serien. Jeg har alltid vært litt svak for Halloween 4: The Return of Michael Myers, men sist jeg så den så holdt den seg ikke så godt. Men den har en viss underholdningsverdi.

Det jeg fant mest interessant med denne filmen var regissør David Gordon Green. Han er en god regissør som både kan lage drama og komediefilmer (Joe, Pineapple Express). Det er ikke ofte at kvalitetsregissører lager grøsserfilmer, man pleier alltid å finne noe billig søppel. Og tenk, her har vi karakterer man ikke direkte hater, det er ikke så vanskelig å skape slike karakterer, er del vel Rob Zombie?

Men det er en karakter som ikke passer inn her og det er den afroamerikanske cowboyen som ser ut som en idiot, og han har jo heller ingen nytteverdi. Hva var poenget med denne karakteren?

Tittelen er forresten idiotisk. Det er lite lurt å ha samme tittel som den første filmen da noen kanskje tror at dette er en nyinnspilling. Men dette er ikke en nyinnspilling, dette er fortsettelsen på historien om Laurie Strode og hennes onde nemesis, Michael Myers.

Det jeg la merke til ganske tidlig er at dette er en film som er skrevet og regissert av personer som liker og forstår Halloween-universet. Vi får mange referanser til spesielt den første filmen, og man kan jo nesten si at man nesten ikke trengte å lage filmen da den er så lik den første filmen og Halloween H20: 20 Years Later. Med unntak av Laurie Strode så ser vi det samme vi har sett i nesten alle de andre filmene i denne serien.

Men dette er i mine øyne klart den mest energiske og vakreste filmen i serien, og filmmusikken er nydelig og energisk i enkelte scener som hever kvaliteten til et ganske høyt nivå hvis man liker sjangeren. Som sagt, David Gordon Green er en dyktig regissør, og man merker jo stor kvalitetsforskjell på ham og de andre regissørene som har laget filmer i Halloween-serien med unntak av John Carpenter.

Når personer blir drept så er det mye energi her, en type energi som de fleste filmer i denne sjangeren mangler. Drapene er også grafiske, og en ung gutt blir drept tidlig i filmen, noe jeg måtte gi stående applaus for. Da vet man hva som venter, og faren til den unge gutten ser helt for jævlig ut med nakken som er brukket hardt. Standarden blir satt tidlig, og filmen holder for det meste energien og brutaliteten helt inn til målstreken. Men Michael Myers har alltid vært litt begrenset med tanke på drapsmetoder, han er ikke akkurat en Jason Voorhees eller Freddy Krueger, derfor er det viktig å frem energien i drapsscenene, noe filmen klarer.

Michael Meyers har også blitt eldre i filmen, og han ser ikke så fryktinngytende ut uten masken. Men når masken er på så glemmer man alt dette, men jeg savnet mer fokus på de tomme og mørke øynene hans.

Men manuset er ikke vanntett da enkelte karakterer bare forsvinner i løse luften. Og selv om det er passende i denne serien at kvinner er de sterke, så blir det for mye av det gode med sterke kvinner. J Det har blitt et problem med sterke feminister i filmer, se bare på protagonisten i Alien og i den første Halloween-filmen, det føltes naturlig ut i en tidsalder der dette egentlig var uhørt. Nå presses dette budskapet så hardt inn med teskje at jeg blir kvalm og det ødelegger mye av kvaliteten på filmer nå. Men som sagt, det passer inn i Halloween og Alien-universet, men samtidig blir det som sagt for mye av gode her når filmen er ferdig. Stakkars alle mennene!

Halloween byr på mye av det samme, men regissøren hever filmen flere hakk og han har laget en god Halloween-film som ser og høres bra ut og jeg må si at dette er den nest beste filmen i serien etterfulgt av Halloween H20: 20 Years Later. Filmen tjente mye penger på kino, så her vil det nok melkes og jeg tror vi skal ta til takke med denne filmen for det er ikke noe mer å hente her i dette universet. Det som vil følge etter blir nok bare søppel.

Ekstramateriell:
Back in Haddonfield (6 minutter)
The Legacy of Halloween (4 minutter)
The Sound of Fear (3 minutter)
The Original Scream Queen (3 minutter)
Journey of the Mask (3 minutter)
Deleted Scenes (13 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.