Darkest Hour (2017)

Overgivelse eller ikke?

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk Dolby Atmos

Året er 1940, og Winston Churchill må ta en avgjørelse om Storbritannia skal overgi seg til Tyskland.

Filmen er regissert av Joe Wright (Hanna, Pan), og i hovedrollene finner vi Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn og Lily James. Gary Oldman vant Oscar for beste mannlige hovedrolle.

Darkest Hour er en typisk Oscarfilm som den gjennomsnittlige seer sikkert vil sette pris på. Selv har jeg alltid hatt problemer med disse generiske og trygge Oscarfilmene det lukter Oscar-agn av. Darkest Hour er en av disse filmene der man visstnok tar seg store friheter med sannheten, for her er det viktig å trykke på de riktige knappene for å få en Oscarstatuett.

Filmen er selvfølgelig velspilt, og vi ser presset som naturligvis ødelegger litt av helsen til Winston Churchill, det gjelder spesielt hans psyke. Han har sine gamle demoner som aldri gir slipp på ham, og han er heller ikke en populær mann blant sine egne. Men kanskje dette er en mann som Storbritannia trenger når det ser mørkest ut?

Darkest Hour fokuserer for det meste på om Storbritannia skal overgi seg eller ikke. Man lærer ikke så mye om fortiden til Winston Churchill, det handler om valget som ble tatt i 1940. I filmen så er ikke Winston Churchill en sympatisk mann, jeg likte ham ikke og jeg savnet mer bakgrunnsinformasjon om denne mannen og hva som formet ham. Jeg vet ikke noe om denne mannen, men jeg skjønte jo at han ikke direkte var en god mann når filmen var ferdig.

Man merker at dette er en Oscarfilm. Filmmusikken er grusom i mine ører, den kan ikke bli mer generisk og kvalmende, den har for det meste en lystig tone som sier klart og tydelig at dette er en film for hele familien, her skal hele familien sette seg ned i sofaen og lære litt historie.

Det er ikke noe spesielt å finne her. Det er ikke en film som imponerer med sin tradisjonelle og trygge historiefortelling. Jeg ble kvalm når Winston Churchill bestemte seg for å lytte til folket og scenen vi får se. Det er så kvalmende og unaturlig, det blir kunstig og man blir påminnet om at vi ser en film og ikke noe annet.

Darkest Hour klarer aldri å engasjere med sine karakterer, det blir en flat og livløs filmopplevelse som mangler energi og den mangler andre interessante og gode karakterer som kunne utfylle protagonisten.

Bilde: 9/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 3/10

Bildet er klart, ganske skarpt og fargene er gode. Sortnivået er topp.

Dialogen er klar og tydelig. Filmmusikken fyller forsiktig opp rommet under noen få scener, ellers er dette en dialogtung film.

Ekstramateriell:
Audio Commentary
Featurette: “Into Darkest Hour” (8 minutter)
Featurette: “Gary Oldman: Becoming Churchill” (4 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.