Superswede: A Film About Ronnie Peterson (2017)

En rask svenske på fire hjul.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk, svensk DTS-HD Master Audio 5.1

Superswede er en dokumentarfilm om en svensk Formel 1-fører som i sin tid var en av de raskeste på banen. Men selv om han var et naturtalent så møtte han mye motgang i denne sporten som dessverre drepte ham.

Nå er det noen år siden jeg så dokumentarfilmen om en annen Formel 1-fører, filmen het Senna. Det er den beste sportsdokumentarfilmen jeg har sett, og jeg var litt spent på om Superswede kunne være i nærheten av den filmen.

Men med en spilletid på rundt 90 minutter så merker man at dette for det meste er en hyllest til Ronnie Peterson. Jeg har aldri hørt om denne mannen, så jeg forventet at dokumentarfilmen ville gi meg et skikkelig og dypt svar på hvem denne mannen var.

Men jeg følte aldri at jeg lærte ham å kjenne. Han blir fremstilt som en sympatisk og hyggelig mann som alle likte, det blir litt uvirkelig for meg, for de fleste av oss har en mørk side og jeg liker ikke dokumentarfilmer som kun roser en person som ikke lenger kan svare på spørsmål siden han døde under et løp.

Det blir mange arkivopptak, og i moderne tid blir rivaler og tidligere kolleger intervjuet. Det Superswede aldri gir svar på er hva skjedde egentlig med kona hans med tanke på at hun bare forsvant? Hun døde rundt ni år etter at hennes ektemann døde, dette må jeg si irritert meg stort. Jeg hadde en følelse som stemte når det gjaldt hennes skjebne, og det bekreftet det jeg følte at dette var en hyllestfilm og ikke noe annet. Man burde dessverre ha fortalt hva som skjedde med hans kone Barbro, det er det som gjør inntrykk og noe man husker etter å ha sett filmen. Men dette forteller altså ikke denne dokumentarfilmen.

Med tanke på utfallet til den uheldige svensken, så har Superswede litt uro og nerve når man vet hva som venter. Problemet er bare at filmen viser oss tidlig hva som skjedde under dette løpet, jeg synes at man burde ha spart dette mot slutten av dokumentarfilmen, dette gjelder spesielt for oss som ikke visste hvem Ronnie Peterson var.

Bilde: 7/10 Lyd: 7/10 Ekstramateriell: 0/10

Bildekvaliteten er selvfølgelig litt overalt når den blander arkivopptak og bilder fra forskjellige tiår.

Dialogen er klar og tydelig. Ellers er det ikke så mye spennende her når det gjelder bruk av sidehøyttalerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.