Patriots Day (2016)

We got multiple explosions. We need help down here!

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1

To unge menn som er brødre, sprenger to bomber under Boston-maratonet. Nå er hele byen ute etter dem.

Patriots Day er regissert av Peter Berg (Deepwater Horizon, Lone Survivor, Battleship), og i hovedrollene finner vi Mark Wahlberg, John Goodman, Michelle Monaghan, Alex Wolff, Themo Melikidze og J.K. Simmons. Filmen er basert på sanne hendelser.

Regissør Peter Berg er en ekte amerikansk patriot, noe han viser igjen i denne filmen. Det han fokuserer på i Patriots Day er byen Boston og at denne hendelsen har gjort innbyggerne sterkere. Dette blir selvsagt bare tull, for det er nok flere personer som har fått store psykiske problemer etter denne terrorhandlingen. Det er det som irriterte meg med Patriots Day, spesielt i sluttminuttene når de ekte personene som ble rammet under angrepet forteller oss at denne hendelsen har gjort dem sterkere som mennesker. Det blir for mye av det gode, hva med personene som ikke ble det og som har fått livet ødelagt? Folk reagerer forskjellig når de blir utsatt for noe, noe tydeligvis Peter Berg ikke ønsker å vise oss. Vi får se hva slags skader de to bombene gjør med nærbilder av spesielt beinskader, men hva med psyken til ofrene og de etterlatte? Det driter Peter Berg lang marsj i.

Patriots Day starter med å introdusere de sentrale karakterene i filmen. Dette er ikke dype karakterer, filmen er ute etter å fortelle historien om samholdet og kaoset rundt dette terrorangrepet og spesielt jakten på de to taperne som sto bak bombene. Dette er to kvalme typer, det samme er noen av vennene deres som ikke melder fra til politiet når de oppdager gjenstander i en sekk som tilhører en av terroristene. Disse tullingene burde aldri se dagens lys igjen!

Vi får se noen spennende scener, spesielt når de to terroristene tar en kinesisk, ung mann som gissel. Kineseren har selvsagt en lekker bil han er stolt av, da får man bare håpe på at siden alt gikk greit at han vil sette pris på mer verdifulle ting i livet enn kun materialistiske ting.

Filmen har også en ganske brutal scene når en politimann blir skutt på kloss hold. Dette er en type scene jeg alltid reagerer på når folk blir skutt på denne måten rett i ansiktet, og det er ekstra vondt når det er basert på sanne hendelser. Peter Berg er flink til å bygge opp atmosfæren før politimannen blir skutt.

Det skal også sies at politiet i Boston ikke akkurat kan gå med hodet hevet etter alt det dumme vi ser i filmen. Her blir livet til innbyggerne satt i fare på grunn av at politiet ikke bruker hjernecellene når de jakter på de to terroristene. Det er kanskje best å konfrontere terroristene utenfor tettbygde strøk? Vi får også merkelig humor som skal vise oss at man kødder med ikke innbyggerne i Boston, dette tok meg ut av filmen noen ganger.

Så får vi se en helt vill skuddveksling der de to terroristene kaster sine hjemmelagede bomber. Dette skjedde visstnok i virkeligheten også, men det tar jo helt av slik at man føler at man sitter og ser på en Michael Bay-film med heftige eksplosjoner. Jeg synes ærlig talt at Peter Berg kunne ha roet det litt ned, for dette er nok en scene som tok meg ut av filmen. For den beste sekvensen ser vi før denne hendelsen når de terroristene har tatt den materialistiske kineseren som gissel. Før den ville skuddvekslingen er Patriots Day for det meste jordnær, noe jeg likte. Men Peter Berg holder ikke tømmene stramt nok, det lukter for mye blockbuster i denne skuddvekslingen.

Peter Berg er ikke en regissør som lager dype filmer. Han lager lette filmer for hele familien, og Patriots Day fungerer absolutt best når den fokuserer på spenning og uro. Men alt det klisset man får høre mot slutten tok meg ut av filmen, filmen prater til seerne som om vi alle er småunger, noe jeg ble fornærmet over.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 0/10

Bildet er klart, passe skarpt og fargene er matte. Sortnivået er greit nok, men ikke strålende.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet våkner til liv under den lange skuddvekslingen. Denne scenen fyller opp rommet. Ellers er det ikke så mye som skjer på lydsiden med unntak av de to bombeeksplosjonene og skuddvekslingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.