Split (2016)

23 forskjellige personligheter, og en ny en er på vei.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1

Tre tenåringsjenter blir kidnappet av en mannsperson som har 23 forskjellige personligheter, men den de skal frykte er nr. 24 som er et beist!

Split er regissert av M. Night Shyamalan (The Sixth Sense, Unbreakable), og i hovedrollene finner vi Anya Taylor-Joy og James McAvoy. Filmen har høstet gode kritikker.

For å gå rett på sak, jeg fant Split svært skuffende. Jeg skjønner bare ikke hvorfor denne filmen har fått så god kritikk av kritikere og publikum, for det er ikke så mye spesielt med Split, den er faktisk jævla irriterende i lengden.

Det er flere ting som irriterte meg med Split. For det første er ikke karakteren med de forskjellige personlighetene en interessant karakter. Han er kun irriterende, kjedelig og ikke skremmende i det hele tatt.

Jeg syntes heller ikke at James McAvoy leverte en god rolletolkning, det blir for mye av det samme uten at han klarer å gi de forskjellige personlighetene en sterk identitet. Det beste hadde vært å la forskjellige skuespillere spille de forskjellige personlighetene, for James McAvoy blir bare slitsom og kjedelig i lengden der han ikke klarer å variere nok. Jeg hadde forventet at han skulle være skremmende og uberegnelig, noe han ikke er her.

Med en spilletid på 2 timer fikk jeg store problemer med å se filmen ferdig. Det skjer ikke mye, jeg har aldri vært fan av filmer der yngre jenter blir kidnappet av en mannsperson og de gjør alt de kan for å komme seg ut og få hjelp. På det punktet har ikke Split noe nytt eller spennende å tilby som vi ikke har sett før i lignende filmer. Og når da konseptet med alle de forskjellige personlighetene ikke fungerer, da har man en ganske så uinteressant film.

Når man ser en film laget av M. Night Shyamalan, da forventer man en uventet slutt. Nå skal jeg ikke røpe noe, men jeg forventet mye mer, jeg ble kjempeskuffet over slutten. Samtidig ble jeg mektig irritert over bildene vi ser fra fortiden til den sterkeste jenta som har opplevd vonde ting. Da begynte fantasien min og løpe løpsk, jeg trodde at jeg tidlig hadde skjønt tegninga når det gjaldt slutten, men der tok jeg feil og jeg følte meg passe lurt. Jeg skjønner bare ikke hvorfor vi skulle se hva hun hadde opplevd når det egentlig ikke hadde noe betydning i det hele tatt.

For meg var dette er en gedigen skuffelse der kreativiteten uteble og jeg fant heller ikke noe spenning. Filmen klarte ikke å engasjere meg, jeg har sett dette før i andre filmer og det man får se i Split er skuffende og lite originalt.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 4/10

Bildet er klart, ikke så skarpt og fargene er for det meste matte. Sortnivået er bra.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet klarer å fylle opp rommet i enkelte scener med litt filmmusikk.

Ekstramateriell:
Alternate Ending (2 minutter)
Deleted Scenes (27 minutter)
The Making of Split (10 minutter)
The Many Faces of James McAvoy (6 minutter)
The Filmmaker’s Eye: M. Night Shyamalan (4 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.