Sully (2016)

En stødig mann.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk Dolby Atmos

I 2009 landet flykaptein Chesly Sullenberger et passasjerfly på vannet, og utrolig nok overlevde alle om bord passasjerflyet.

Sully er regissert av Clint Eastwood, og i hovedrollene finner vi Tom Hanks og Aaron Eckhart.

Filmen er basert på sanne hendelser som fant sted i 2009. Like etter at passasjerflyet har tatt av treffer flyet en flokk med fugler og begge flymotorene slutter å virke. Tiden er knapp, og flykapteinen tar et valg, han har tenkt å lande flyet i Hudson-elven.

Dette er en hyllest til en flykaptein og hans andrepilot som aldri mistet hodet. I filmen følger vi flykapteinen og hans andrepilot som må svare på spørsmål fra en kommisjon. Man får inntrykk av at noen er ute etter flykapteinen og valget han gjorde, for de mener at han ikke behøvde å lande flyet på vannet, han hadde rukket å lande flyet på en flyplass i nærheten. Dette mener flykapteinen er helt feil, og vi følger da flykapteinen og andrepiloten som forsøker å forsvare valget som ble tatt når menneskeliv sto på spill.

Med en spilletid på 95 minutter blir Sully aldri kjedelig. Det er en velspilt film der Tom Hanks som forventet er stødig og solid, han spiller en karakter man føler forteller sannheten hele tiden og man føler at dette er en mann som tok det beste valget, uansett hva andre måtte mene.

Men det var en ting jeg fant irriterende, og det er når flykapteinen har noen telefonsamtaler med sin kone. Jeg skjønner ikke helt hvorfor man valgte å bruke tid på kona, vi får vite at de trenger penger for å beholde huset, men det var jo ikke interessant i det hele tatt. Skal man først introdusere en karakter som dette så trenger man mer innhold og ikke noen tomme telefonsamtaler som kun ble til et irritasjonsmoment.

Sully er en fin hyllest til en mann som reddet mange menneskeliv, og det er interessant å se hans kamp mot kommisjonen og spesielt datamaskiner som får feil informasjon. For det er som sagt noen som er ute etter denne flykapteinen, alt handler vel om penger og atter penger. Det er ikke alltid like lett å bli en helt når noen kun teller kroner, for hadde Chesley Sullenberger landet flyet på en flyplass så hadde han ikke trengt å forsvare seg slik han måtte gjøre når han valgte vannet. Menneskeliv ble reddet, men noen tapte penger.

Bilde: 9/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 5/10

Bildet er klart, ganske skarpt i lysere partier og sortnivået er bra. Fargene er kjølige.

Dialogen er klar og tydelig. Sidehøyttalerne får litt å jobbe med under flystyrten og etter flystyrten når for eksempel man hører vannet fosse inn i flyet.

Ekstramateriell:
Sully Sullenberger: The Man Behind the Miracle (20 minutter)
Moment by Moment: Averting Disaster on the Hudson (16 minutter)
Neck Deep in the Hudson: Shooting Sully (20 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.