Kongens nei (2016)

kongens-nei

NEI!

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1

Året er 1940, og tyskerne invaderer Norge. Den norske kongen får et ultimatum, han må overgi seg, ellers kan han, hans familie og andre uskyldige nordmenn bøte med livet.

Kongens nei er regissert av Erik Poppe (Hawaii, Oslo, DeUsynlige, Tusen ganger god natt), og i hovedrollene finner vi Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen. Dette er den mest besøkte filmen på norske kinoer i 2016. Over 700 000 har sett filmen på kino, det er et imponerende tall.

Dette er en film som selvfølgelig er basert på sanne hendelser. Med tanke på at jeg ikke er særlig historieinteressert er jeg avhengig av at Kongens nei som film klarer å gi meg et innblikk i hendelsene som skjedde i 1940. Og det klarer Kongens nei helt greit, man får se to flotte rolletolkninger av Anders Basmo Christiansen og danske Jesper Christensen. Disse to spiller Kronprins Olav og Kong Haakon VII.

Jeg visste ikke at Kronprins Olav var en hissig mann som ikke var redd for å si sin mening. Man får et annet inntrykk av hans far, Kong Haakon VII. Han virket mer diplomatisk og feig, han holder på å bryte helt sammen i to scener. Stresset sliter på ham hardt, det ser vi flere ganger.

Dessverre er det noen skuespillere som ikke helt leverer varene, det er heldigvis skuespillere som kun har mindre roller. Men man merker tidlig i filmen når norske soldater senker Blücher at dialogen er stiv som pokker og helt unaturlig.

Vi får se to større actionsekvenser i Kongens nei. Man må huske på at dette er en norsk film, så man kan ikke forvente så ekstremt mye når det gjelder actionscener. Men jeg må si jeg ble imponert over actionsekvensen når norske soldater havner i skuddveksling med tyskerne. Det er kveld, hvite snø og en herlig atmosfære. Det man ser føles realistisk ut, her har Erik Poppe full kontroll og det er så nydelig å se skuddsalver lyse opp i mørket.

Nå vet jeg ikke noe om Kong Haakon VII, men av det jeg fikk se i filmen følte jeg i det minste at jeg fikk et lite innblikk i hans personlighet. Han virket som en varm mann som var flink med unger, og han virket litt konfliktsky. Men han og Kronprins Olav hadde forskjellige personligheter, så jeg kunne godt tenkt meg at noen lagde en film om den såkalte folkekongen, for han synes jeg var den mest interessante karakteren i filmen jeg ville bli nærmere kjent med.

Kongens nei er en god film som frir til alle. Det er en film som er i trygge hender, og med unntak av litt stiv dialog, er dette en velspilt film med en fantastisk Jesper Christensen som viser oss en sliten og menneskelig Kong Haakon VII.

Bilde: 9/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 1/10

Bildet er klart, ganske skarpt og fargene er mer kjølige enn varme. Sortnivået er bra.

Dialogen er klar og tydelig. Av norske filmer tror jeg at Kongens nei må ha det beste lydsporet jeg har hørt. Dette er et lydspor som fyller opp rommet flere ganger, spesielt under de to største actionsekvensene. Lydsporet har også bra trykk når det først smeller.

Ekstramateriell:
Den andre premieren (3 minutter)
På settet med Fredrik Seeberg (8 minutter)
Breakdown of Blucher (1 minutt)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.