Concussion (2015)

concussion

Det er ikke kun røyking som er farlig.

Bilde: 2.39:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1

En nigeriansk lege som jobber i USA, begynner å lage trøbbel for NFL når han oppdager at amerikanske fotballspillere kan få alvorlige hjerneskader etter gjentatte hjernerystelser.

Concussion er basert på sanne hendelser der vi følger en meget utdannet lege fra Nigeria som forsøker å få oppmerksomhet rundt amerikansk fotball og hjernerystelser. Flere tidligere spillere tar sine egne liv, og det viser seg at etter gjentatte hjernerystelser utvikler de noe som blir kalt for CTE.

Dette er den klassiske fortellingen om lille David som forsøker å ta opp kampen mot kjempen Goliat. Protagonisten er en smart og utdannet mann, men når han forsøker å opplyse NFL og befolkningen om at amerikansk fotball kan være meget farlig for hjernen, så møter han motstand både fra NFL og befolkningen.

Det man ser i Concussion er dessverre ikke særlig sjokkerende. Korrupsjonen i USA er gedigen i alle ledd, og amerikanerne er jo ikke kjent for å være de skarpeste knivene i skuffen. Men en skulle jo tro at de brydde seg om sine barn og barnebarn, det tar Concussion ikke opp i det hele tatt.

Concussion fokuserer mest på protagonisten, saken og hans allierte. Protagonisten er en ærlig mann, han er litt høy på seg selv, man må alltid huske på å kalle ham doktor.

Det som skuffet meg mest var at Concussion fokuserte kun på saken om å opplyse, jeg følte ikke at den brydde seg så mye om ofrene og familien. De får bare noen få minutter, og filmen bruker litt for mye tid på protagonisten og hans nye kjæreste som ikke er interessant i det hele tatt. Kvinnen i denne filmen har ikke noe personlighet i det hele tatt. Disse minuttene kunne man ha brukt mer på en av karakterene som tok sitt eget liv. Jeg ville vite mer om dem, hva slags opplevelser de hadde når de oppsøkte leger. Det er ikke mange minuttene de får.

Concussion er ikke den beste filmen jeg har sett som tar opp en meget viktig og alvorlig sak. Rytmen stemmer ikke helt, energien uteblir og filmen burde hatt med flere viktige karakterer, spesielt de pårørende og mer fokus på personene som tok selvmord. Concussion blir for snill i lengden, og den er 20 minutter for lang.

Bilde: 9/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 4/10

Bildet er klart, fargene er matte og sortnivået er bra. Men bildet er litt i det mørkeste laget.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet klarer å fylle opp rommet i enkelte scener med musikk. Da er lyden luftig og varm.

Ekstramateriell:
Deleted Scenes (13 minutter)
Crafting Concussion (13 minutter)
Inside the True Story (11 minutter)
Commentary with Director Peter Landesman

4 thoughts on “Concussion (2015)”

  1. Visstnok ønsker regissøren å bruke mer tid på å bygge opp historien, men Mr. Smith hadde i kontrakten sin hvor mye skjerm tid han skulle ha som hovedrolleinnehaver. Samme historien som Django, bortsett fra at han ikke fikk viljen sin der. Sett “The Tiger An Old Hunters Tale” enda? Hørt mye bra om den.

    1. Denne Smith altså. Han har jo begynt å ødelegge filmer med sitt store ego. Mulig han har gjort det før også, men her var det merkbart.

      Nei, ikke sett den ennå, står på listen. Choi Min-sik er jo alltid konge. Og regissørens forrige film, New World, var underholdende nok.

      1. Så den i går. Litt dårlige effekter ødela litt av helhetsinntrykket. Men alt i alt en fin film, med mye symbolikk som er kjennetegnet på koreanske filmer. Vakker natur i en film som beveger seg tregt men stødig, nesten litt norske tendenser med andre ord, bare langt bedre utført. Vil gi den 7,5/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.