Spotlight (2015)

spotlight

If it takes a village to raise a child, it takes a village to abuse one.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1

En avis gransker en sak som kan skape store problemer for den katolske kirken. For de beskytter slemme prester som liker unge gutter.

Spotlight er regissert av Tom McCarthy (The Station Agent, The Visitor, Win Win, The Cobbler), og i hovedrollene finner vi Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Stanley Tucci, Liev Schreiber og John Slattery. Filmen vant Oscar for beste film i 2015, og den er basert på sanne hendelser.

Jeg så frem til å se Spotlight. Filmen har en meget imponerende rollebesetning der vi finner mange kvalitetskuespillere som gjør jobben sin.

Men jeg må si at jeg ble en smule skuffet over Spotlight da den rett og slett mangler energi og interessante karakterer. Fokuset er på jobben der journalistene må gjøre en grundig jobb for å avsløre pedofile prester, og det viser seg også at den katolske kirken har veldig stor makt i byen Boston.

For meg blir det litt kjedelig når filmen aldri har en synlig og hardere motpart. Nå er filmen basert på sanne hendelser, og de fleste har fått munnkurv. Det mest interessante er når for eksempel en forsvarsadvokat blir satt under press og han sier noe meget viktig, for det viser seg at det faktisk er noen som har forsøkt å tipse denne avisen om den samme saken for flere år siden. Hvorfor var ikke avisa interessert i saken på det tidspunktet? Det er et spørsmål man får svar på mot slutten av filmen, men svaret er ganske skuffende.

Jeg kan skjønne hvorfor Spotlight vant Oscar, men som en filmelsker mangler Spotlight energi, drama og sterke personligheter som gjør seg bemerket. Som nevnt, mange av karakterene i filmen har fått munnkurv, men filmen kunne i det minste har fokusert litt mer på ofrene og vist oss mer den mørke siden av hva konsekvensen var etter disse overgrepene. For det er nok ikke alle som taklet det like godt når de ble eldre.

Emosjonelt er Spotlight veldig svak, den fokuserer kun på jobben som blir gjort, ikke på ekte følelser og mennesker som ble hardt rammet av de syke prestene. Dette ser man nesten ikke i filmen i det hele tatt, det er vel en person som viser oss at han har det vondt, men det er alt. Spotlight ble for meg kjølig og veldig mekanisk når det gjaldt historiefortellingen.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 1/10

Bildet er klart, veldig kornete og ikke så skarpt. Fargene er matte. Bildet er litt livløst og kjedelig, noe som passer til temaet som blir tatt opp.

Dialogen er klar og tydelig. Spotlight har ikke et livlig lydspor, det skjer ikke mye i sidehøyttalerne, her er det dialogen som dominerer.

Ekstramateriell:
A Look Inside (3 minutter)
The State of Journalism (3 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.