Pyromanen (2016)

pyromanen

Det brenner.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Norsk Dolby Digital 5.1

Et lite bygdesamfunn blir plaget og terrorisert av en pyroman. Hvem er denne pyromanen?

Pyromanen er regissert av Erik Skjoldbjærg. Han er en av de beste norske regissørene som har laget filmer som Insomnia, Nokas og Pionér. I hovedrollene finner vi Trond Nilssen, Per Frisch, Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen. Filmen er basert på en roman som ble lansert i 2010, og romanen heter, Før jeg brenner ned. Dette ble en bestselger.

Hvis man leser handlingsreferatet på nettsider eller bak på DVD-coveret, så røper teksten hvem som er pyromanen. Det tar ikke lang tid før filmen også røper det. Hvis du ikke vil vite noe, så ikke les videre.

Det viser seg at det er sønnen til brannsjefen som er personen bak i ildpåsettelsene. Han er en merkelig skrue, han har ingen nære venner og det er litt vanskelig å komme innpå ham. Han har et skadet sinn, og han blir ypperlig spilt av Trond Nilssen. For en ekkel type!

Med tanke på tittelen kan jeg ikke si at jeg følte at protagonisten i filmen for meg var en ekte pyroman som elsker flammer. Protagonisten virker alvorlig psykisk syk, han er ute etter oppmerksomhet, han ønsker å bli sett og han takler nedturer på en svært dårlig måte. Han har sinnet til et barn, virket det ut som for meg. Slik kan det gå når man blir frosset ut i ung alder. Den som ga ham ros, burde skamme seg, for da fyrer protagonisten virkelig bygda opp!

Uansett er det interessant å følge protagonisten, han er som sagt en ekkel type og det er spesielt en scene som er ganske intens når han forsøker å tenne på et hus der noen bor. Heldigvis oppdager husets eier at noen forsøker å gjøre et eller annet.

Pyromanen er ikke en film som mater seerne med teskje. Når filmen er slutt så sier den ikke hva som hendte videre. Det var kanskje litt rart med tanke på at filmen delvis er basert på sanne hendelser, jeg ville i hvert fall dykke dypere inn i sinnet til protagonisten for å forstå ham bedre. Uansett er dette nok en fin film signert Erik Skjoldbjærg.

Bilde: 8/10 Lyd: 6/10 Ekstramateriell: 0/10

Bildet er klart og ikke så skarpt. Fargene er matte, sortnivået er ganske bra.

Lydsporet er veldig lavt følte jeg. Jeg måtte øke en god del for å høre dialogen, ellers så skjer det ikke så mye på lydsiden. Sidehøyttalerne blir ikke ofte tatt i bruk, det er kun en scene jeg følte det brant skikkelig og sidehøyttalerne fikk noe å jobbe med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.