The Danish Girl (2015)

the danish girl

I’ve only liked a handful of people in my life, and you’ve been two of them.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1

Vi følger et ektepar som lever lykkelig i sammen. Men det viser seg at mannen er født i feil kropp, han ønsker å bli en kvinne. Vil han få oppfylt sin store drøm?

The Danish Girl er regissert av mannen som kun tenker på laget Oscar-filmer, Tom Hooper. Hans to siste filmer er Oscar-vinneren The King’s Speech, og filmen han lagde etter den var Les Miserables. I hovedrollene finner vi Eddie Redmayne, Alicia Vikander og Matthias Schoenaerts.

The Danish Girl er basert på sanne hendelser, uten at det gjorde noe større inntrykk for min filmopplevelse. Jeg kan være ærlig og direkte med en gang, The Danish Girl er en type film som interesserer meg lite.

For noen er det lett å sette seg i situasjonen til protagonisten. For andre som undertegnede er ikke dette mulig, empatien uteble også. The Danish Girl føles ut som en delvis manipulerende Oscar-film som trykker på de kvalme Oscar-knappene.

Hadde filmen hatt en tøffere regissør som ikke lager kun glatte filmer, så kunne nok The Danish Girl har vært en bedre film. I de seneste år har jeg begynt å få problemer med dagens Oscar-filmer, det er noe kvalmt og forutsigbart med disse filmene, mange av dem føles så utrolig manipulerende ut.

Jeg fikk også inntrykk av at protagonisten som ønsker å bli 100% kvinne var sinnsforvirret og psykisk syk. Filmen bruker ikke mye tid på å forklare oss hvorfor han ønsker å bli en kvinne, vi dykker ikke ned i psyken til denne karakteren, noe som er merkelig. For slik denne karakteren blir fremstilt i filmen så er jeg enig i konklusjonen til den ene legen, her må man bruke tvangstrøye. Forvandlingen skjer så raskt, og måten protagonisten oppfører seg på er oppførselen til en psykisk syk person. Da må man enten skylde på manuset som ikke utforsker protagonisten nok, eller så var protagonisten helt ute å kjøre. Etter å ha lest om denne personen etter jeg så filmen er jeg ganske sikker på at han var alvorlig psykisk syk, les litt om operasjonene og spesielt den siste operasjonen han tok, det er jo galskap!

Skuespillerne kan man ikke klage på, spesielt svenske Alicia Vikander er fantastiske i rollen som kona til den transseksuelle protagonisten. Fortjent nok vant hun Oscar for denne rolletolkningen. Når det gjelder Eddie Redmayne leverer han også en solid rolletolkning, han er som vanlig litt ekkel og han kler denne rollen perfekt. Man kan ikke klage over rolletolkningen hans, den er det klasse over.

The Danish Girl er ikke en film for alle, det var i hvert fall ikke en film for undertegnede. Temaet interesserte meg ikke, men jeg er sikker på at jeg kunne ha fått en bedre filmopplevelse hadde man funnet en annen regissør enn Tom Hooper, som ikke minst hadde turt å vise oss mer sannhet om det som skjedde mot slutten av livet til

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 2/10

Bildet er klart, ikke så skarpt og fargene er matte.

Dialogen er klar og tydelig. Dette er for det meste en dialogfilm, så det skjer ikke mye spennende på lydsiden.

Ekstramateriell:
The Making of the Danish Girl (11 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.