Bølgen (2015)

bølgen

Nå går det til helvete!

Bilde: 2.40:1
Lyd: Norsk DTS-HD Master Audio 5.1, Norsk Dolby Atmos
Undertekst: Norsk, dansk, svensk, finsk

En erfaren geolog som er på flyttefot sammen med familien sin må kjempe for sitt og familiens liv når en flodbølge er på vei mot Geiranger.

Bølgen ble en kjempesuksess på norske kinoer. Filmen er til nå sett av rundt 830 000 publikummere, det er veldig imponerende. Filmen er regissert av Roar Uthaug (Fritt vilt, Flukt), og i hovedrollene finner vi Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp.

Hvis jeg ikke skal se filmen med så kritiske øyne er Bølgen en underholdende film for nesten hele familien selv om den har 15-årsgrense. Det er ikke akkurat så mange stygge scener i filmen, men noen lik blir det og en krakilsk danske som får sitt.

Skal jeg se med mer kritiske øyne har ikke Bølgen akkurat noe nytt å tilby som jeg ikke har sett fra før. Nå skal det sies at jeg har sett en god del bedritne katastrofefilmer fra asiatiske land, og jeg kan garantere deg at Bølgen er en god del bedre enn den dritten jeg har sett fra for eksempel Sør-Korea der de virkelig tar av med for mye melodrama.

Når det gjelder spesialeffektene er de greie nok, men selv om filmen er norsk, forventet jeg en kjempebølge som så mer realistisk ut når dette er en film som kun har en stor hendelse som i løpet av kort tid er raskt over.

Men Bølgen går i velkjente spor. I starten bygger den opp katastrofen, noe jeg alltid elsker. Bølgen bruker god tid på å bygge opp katastrofen og gir oss et innblikk i psyken til protagonisten spilt av Kristoffer Joner, som alltid gjør en god jobb. Nå er han skikkelig nevrotisk i beste Kristoffer Joner-stil.

Så inntreffer katastrofen, men det kjedelige med flodbølgen er at det nettopp er en flodbølge så katastrofen varer ikke i mange minuttene før våre helter og familie forsøker å overleve og finne hverandre.

Man kan kalle Bølgen for en liten katastrofefilm der handlingen er lagt til en liten plass, og karakterene beveger seg ikke mye. De besøker et fjell, løper oppover en bilvei og søker tilflukt på et hotell, så mye mer bevegelse blir det ikke for karakterene vi følger.

Dessverre tråkker Bølgen skikkelig i salaten i sluttminuttene når den absolutt må leke med liv og død, utfallet er dessverre veldig forutsigbart. Da kjente jeg at jeg måtte kaste opp middagen jeg akkurat hadde spist.

Bølgen er vel den første norske katastrofefilmen som er laget. Det er en underholdende film, spesielt for personer som ikke ser så mange filmer i året. Men den har ikke noe særlig nytt å tilby, det mest unike den har å tillby er selvsagt vakre naturbilder fra Norge, det har ikke de andre katastrofefilmene fra andre land.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 2/10

Bildet er klart, og fargene er for det meste varme. Sortnivået er litt ujevnt, og bildet er ikke så skarpt i mørkere partier.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet benytter seg av alle høyttalerne, spesielt er det bra bruk av sidehøyttalerne når man hører forskjellige omgivelseslyder. Jeg likte spesielt å høre vann som drypper. Det med skuffende med lyden er når flodbølgen treffer Geiranger, da er lydsporet veldig lavt mikset.

Ekstramateriell:
Bakomfilm (5 minutter)
VFX-Breakdown (9 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.