Big Hero 6 (2014)

big hero 6

Baymax, en god og myk venn.

Bilde: 2.39:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 7.1, Norsk DTS 5.1
Undertekst: Norsk

I Big Hero 6 følger vi en yngre robotoppfinner som etter en mistenkelig hendelse danner en superheltgruppe som skal forsøke å stoppe en mystisk maskert person som har stjålet nettopp hans oppfinnelse. Da er det fint å ha kreativiteten i orden, og han får også hjelp av en oppblåsbar robot som heter Baymax. Det hørtes sikkert perverst ut.

Big Hero 6 er regissert av Don Hall og Chris Williams. Don Hall har regissert Winnie the Pooh (2011), mens Chris Williams står bak Bolt (2008). Som vanlig er filmen i Norge blitt dubbet av norske stemmeskuespillere, til glede for de yngste, men ikke for oss eldre, vi holder oss til original tale.

Det som er veldig interessant er at Big Hero 6 er basert på en Marvel-tegneserie, så dette er den første animasjonsfilmen Walt Disney nå lanserer som er basert på en Marvel-tegneserie. Det kan sikkert bli mye moro fra den kanten også, men etter det jeg forstår har man også gjort karakterene i filmen mer normale, så det vil sikkert irritere fansen av tegneserien.

Med kjempesuksessen Frozen var det spennende å se om Walt Disney kunne følge opp kassasuksessen til den filmen. Big Hero 6 har fått gode kritikker, men den har ikke tjent i nærheten av hva Frozen gjorde på kino. Mulig mye av grunnen til det er at jenter ikke er så interesserte i roboter som prinsesser, det var vel mange yngre jenter som så Frozen flere ganger på kino. Så det virker som om Big Hero 6 er en film myntet mest på gutter og filminteresserte menn.

Så over til filmen. Big Hero 6 er en underholdende film, men samtidig veldig tom og enkel. Man merker forskjell når man ser de beste filmene laget av Studio Ghibli og Pixar, og sammenligner disse mot hva Walt Disney lager. Walt Disney er gode på å lage barnefilmer, som også blir til nostalgifilmer når vi vokser opp. Pixar var kjempegode i en periode med å lage filmer som både barn og voksne kunne ha glede av, men så begynte nedturen med at de begynte å lage oppfølgerfilmer. Studio Ghibli lager mest filmer for tenåringer og eldre personer som setter pris på mening og dybde i sine filmer. De står for den beste kvaliteten, det er det ikke noe som helst tvil om.

Big Hero blander inn japansk popkultur med roboter og gleden av teknologi. Protagonisten er japansk, og han og hans bror blir dessverre veldig stereotyper sett med vestlige øyne som elsker asiatisk film og kultur. Jeg ble en smule fornærmet, jeg ventet bare på at de skulle gå rundt med fotoapparater.

For Big Hero 6 er en film som først og fremst frir til de yngste barna, her skal leker selges og da er det selvsagt viktig å ha med et sjarmtroll som den oppblåsbare roboten. Han er filmens sjarmtroll, samme som snømannen i kassasuksessen Frozen.

Big Hero 6 er best i de to første aktene når den unge gutten og roboten knytter bånd og blir nærmere kjent med hverandre. Jeg ble skuffet over at filmen ikke fokuserte litt mer på sorgprosessen etter at den unge gutten har mistet sin bror, det tok ikke mange minuttene før det var glemt og latter og moro tok over.

Så går vi videre til skurken og dannelsen av en gruppe som blir superhelter. Dette var for meg den svakeste akten i hele filmen. Skurken er veldig dårlig skrevet, vennene til protagonisten fungerer greit, men jeg hadde satt litt mer pris på sterkere personligheter enn de vi blir kjent med i Big Hero 6.

Det er noen fine actionsekvenser her, de beste er de mindre og mellomstore. Dessverre skuffer det store oppgjøret, det blir for mye kaos på skjermen og jeg begynte å kjede meg. Slutten er feig, veldig feig, jeg skjønner hvorfor man velger en håpløs slutt som dette, men som en voksen person blir jeg alltid skuffet. Det blir aldri skikkelig spennende, for utfallet vet man, dette har man sett før i andre filmer.

Big Hero 6 er en underholdende film for hele familien, spesielt for de yngste barna. Men når rulleteksten dukker opp er det mye jeg savnet, for totalt sett blir Big Hero 6 for lett for eldre personer.

Bilde: 10/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 4/10

Bildekvaliteten er selvsagt perfekt. Bildet er krystallklart, skarpt og fargene er dype og deilige. Man forventer det beste, Walt Disney leverer det beste.

Lydsporet er bra, men litt for snilt. Lyden fyller opp rommet under actionscenene med varm og detaljert lyd, men litt mer aggressivitet hadde ikke skadet.

Ekstramateriell:
Kinovist kortfilm: Feast (6 minutter)
Bakgrunnshistorien til Big Hero 6: Hiros reise (15 minutter)
Big Animator 6: Karakterene bak karakterene (7 minutter)
Bortklipte scener (13 minutter)
Animert kortfilm: Mikke i Tokyo (4 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.