Dallas Buyers Club (2013)

dallas buyers club

En seiglivet mann.

Vi følger en mann som får diagnosen AIDS. Samtidig dukker det opp et nytt legemiddel som skal prøves ut først. Problemet er at halvparten som får medisinene får placebo, den andre halvdelen får den ekte medisinen. Underveis viser det seg at medisinen ikke er til mye hjelp, og Ron Woodroof forsøker å finne en medisinkur som kan forlenge hans liv. Han tar turen over til Mexico, der får han forskjellige typer medisinkurer som ikke er godkjente i USA. Han forsøker å kjempe mot systemet, han begynner å selge medisinkurene i USA, men det liker ikke myndighetene. Men han gir ikke opp kampen, han har dokumentasjoner på at legemidlet som er lovlig og blir prøvd ut i USA ødelegger så å si alle celler i kroppen. Men som vi vet, det nytter nesten ikke å kjempe en kamp mot korrupsjon og en utømmelig pengebinge.

Dallas Buyers Club er basert på en sann historie om en taper og seiglivet mann som aldri ga opp håpet. Han var nok ikke verdens beste mann, vi blir ikke særlig godt kjent med ham som person når det gjelder hans bakgrunn, men man må bare ta av seg hatten for kampen han kjempet mot overmakten som i dette tilfellet var legemiddelindustrien og myndighetene.

Det er ganske fascinerende å se på forvandlingen til Matthew McConaughey de siste årene. Han er alltid vært pikenes Jens, plutselig kuttet han ut romantisk komediefilmer og satset på mer mørkere roller og smalere filmer. Det var et klokt valg, for Matthew McConaughey vant Oscar for beste mannlige hovedrolle etter denne rollen. Jared Leto vant faktisk Oscar for beste mannlige birolle også, imponerende at to skuespillere i samme film vant hver sin Oscar.

Nå må jeg ikke glemme selve filmen. Dallas Buyers Club er en god kvalitetsfilm, men helt perfekt er den ikke da det ikke skjer så mye den siste halvtimen. Fremdriften stopper litt opp, den fine rytmen man fant i de første 90 minuttene forsvinner, og historiefortellingen blir litt rotete mot slutten.

Dallas Buyers Club er en ganske trist film, samtidig er den inspirerende når man ser en dødssyk mann fortsetter å kjempe for sitt eget liv og for andres. Som nevnt, han var nok ikke verdens beste mann, han var sannsynligvis ute etter penger. Det var det som ble litt uklart for meg, for jeg så noen forandringer i ham som person, men fremdeles synes jeg filmen fokuserer litt for mye på penger. Var det bare penger det handlet om for protagonisten?

Dette er uansett en film verdt å se, spesielt Matthew McConaughey tar en Christian Bale der han ser syk og svak ut, samtidig skorter det ikke på skuespillerferdighetene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.