Dawn of the Planet of the Apes (2014)

dawn of the planet of the apes

Go monkey!

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 7.1
Undertekst: Norsk

10 år har gått etter hendelsene som medførte at menneskerasen nesten døde ut, og apene nærmet seg menneskets intelligens. Menneskene trenger strøm, og det blir ikke en lett oppgave når apene befinner seg i nærheten av et lite vannkraftverk. Apene stoler selvsagt ikke på menneskene, og mennesker er fremdeles i sjokk og stoler ikke på apene. Men lederen for apene er ikke helt fordomsfull, og når han møter et menneske som har samme verdier som han selv, så kan ting løse seg. Men selvsagt finnes det noen råtne epler i begge leire, og det vil få katastrofale følger.

Rise of the Planet of the Apes var en meget god film som tok de fleste på senga. Det er ikke samme regissør som har laget Dawn of the Planet of the Apes, det er nemlig Matt Reeves, som står bak filmer som Cloverfield og Let Me In. I hovedrollene finner vi Jason Clarke, Keri Russell, Gary Oldman og selvsagt Andy Serkis som spiller Caesar.

Dawn of the Planet of the Apes er nok en solid film i denne ape-serien. Jeg vet ikke hvor mange filmer som er planlagt, jeg håper bare ikke at man vil melke kua for alt den er verdt. For før eller siden vil handlingen og historien repetere seg selv, og da er det slutt. Vi får håpe at det ikke blir for mange filmer. For til nå er dette en solid filmserie.

Den første filmen var både rørende og trist. Dawn of the Planet of the Apes tar steget videre, det er for det meste en actionfilm med stereotypiske karakterer. Du har de snille og vise, og du har de fordomsfulle som gjør alt galt for sin egen rase. Du finner like karakterer i begge leire.

Det mest skuffende er de svake karakterene i menneskeleieren. Hva pokker gjør Gary Oldman i en rolle som dette? Hans karakter er lederen, men vi ser jo aldri hva han gjør og har gjort for å bli lederen. Det er heller ikke mange minuttene han får på skjermen. Karakteren til Keri Russell har mistet sitt barn, det er det eneste hun egentlig forteller oss og at hun har fått en ny familie, som aldri føles ut som en familie. Disse sentrale karakterene er elendig skrevet, det er ikke noe mer å si om den saken. Takk og pris for at vi har apene!

Da skjer det mye mer i ape-leieren der det er kamp om makten. Caesar gir alltid menneskerasen en ny sjanse, noe ikke nestlederen setter pris på. Han har jo blitt torturert av mennesker, og man skjønner jo hans hat. Problemet er å skjønne hatet enkelte mennesker har til apene da dette viruset var menneskeskapt. For noen tullebukker!

Dataeffektene er igjen imponerende, jeg vil si mer imponerende enn det man fikk se i den første filmen. Det er utrolig å se på ansiktsanimasjonen, det kan jo ikke bli mer fotorealistisk enn dette. Og Andy Serkis storspiller igjen som Caesar. Han burde få en egen Oscar-kategori der han vinner hvert eneste år og alle de nominerte heter Andy Serkis.

Det mest interessante i Dawn of the Planet of the Apes er å følge apene og deres verden. Jeg følte egentlig at menneskerasen ikke var interessant å følge i det hele tatt. Jeg satt og ønsket at jeg kun kunne ha fulgt apene, og menneskene aldri dukket opp. Og det verste er jo at jeg heier på apene, jeg bryr meg ikke om om menneskerasens skjebne når karakterene ikke har noe dybde eller en ekte personlighet. På det punktet feiler filmen, men det er kanskje galt å skylde på filmen når menneskerasen er fra før helt håpløse. Heia apene!

Dawn of the Planet of the Apes er en solid underholdningsfilm som ikke forsøker helt å følge i fotsporene til Rise of the Planet of the Apes. Den tar et nytt steg i en retning det lukter mer popcorn av.

Bilde: 9/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 7/10

Bildet er selvsagt veldig klart. Men det er ikke like skarpt som jeg trodde det skulle være. Det er flere scener der normalt sett bildet skulle ha vært skarpere, og samtidig er fargene litt daffe.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet er bra, men jeg savnet litt mer luft, lyden blir litt hard i klangen i enkelte scener.

Ekstramateriell:
Journey To Dawn (9 minutter)
Andy Serkis: Rediscovering Caesar (9 minutter)
Humans & Apes: The Cast Of Dawn (18 minutter)
The World Of Dawn (14 minutter)
The Ape Community (10 minutter)
Move Like An Ape (15 minutter)
Weta And Dawn (20 minutter)
The Fight For A New Dawn (16 minutter)
Deleted Scenes (5 minutter)
Audio Commentary

4 thoughts on “Dawn of the Planet of the Apes (2014)”

  1. Synes 8/10 er litt snilt, med tanke på filmens mangler. Jeg skulle virkelig ønske det var samme mannen som regisserte den første filmen. Denne filmen mangler dybde i både karakterer og historie. Ville gitt denne 6/10, mens den første får 9/10 da den ikke kjedet meg ett sekund.

    1. Jeg var på 7,5, men siden jeg ikke gir halve poeng, så måtte jeg runde av. Ser problemstillingen, og tror jeg sikkert kommer til å jekke den første opp til 9, og kanskje denne ned til 7 når jeg ser den igjen. Men jeg forelsket meg så i apene, og dette filmåret har vært skikkelig skuffende også, spesielt med den siste X-Men filmen.

  2. Skuffende filmår ja. Med noen få unntak har de siste 8-10 årene blitt dårligere og dårligere. Det ser ut som det er seriene som tar over mye av budsjettene og skuespillerne som tradisjonelt kun medvirket i spillefilmer. Det er helt greit for meg, da serier har bedre tid til å bygge opp karakterer og historier. Det er bare ett tidsspørsmål før oså de heteste regissørene blir rekruttert til dyre tv serie produksjoner.

    1. Ja, Tv-serier er fine på den måten, merker det mer og mer når man ser filmer som ikke klarer å bygge opp karakterene og historien. Er LITT viktig da! Men som jeg har sagt tidligere, jeg merker jeg ikke har helt tålmodigheten til å se for mange TV-serier, jeg er en to timers mann. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.