Her (2013)

her

Et operativsystem som er lett å forelske seg i.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En ensom mann forelsker seg i et operativsystem. Der hører han en kvinnestemme han føler at han klarer å kommunisere med, og i en liten periode er han en lykkelig mann. Men er dette normalt, og er dette et forhold som kan gjøre han lykkelig for resten av livet?

Her er en smal film som ikke er beregnet på den gjennomsnittlige seer. Universet er lite, og handlingen er ganske så sær, men også genial da den fokuserer på dagens teknologi og hvordan enkelte mennesker knytter sterkere bånd til teknologi enn mennesker.

Her er ikke direkte en morsom film, den blir mørkere underveis og spesielt begynner man som seer å tenke litt på hvor man selv er i livet og hva slags forhold man selv har til dagens teknologi og andre mennesker rundt seg. For mange er det enklere å kommunisere med andre mennesker over internett enn å selv snakke med dem i virkeligheten. Og her tar Her virkelig av når protagonisten starter et forhold med et operativsystem, det er bisart, men samtidig så kommer man vel til det punktet før eller siden at enkelte mennesker nettopp gjør det som protagonisten i Her gjør.

Joaquin Phoenix må nesten bære hele filmen på sine skuldre, og de skuldrene er trygge og sikre. Han kler denne rollen som hånd i hanske, han er ganske ekkel med sin bart, men også sjarmerende på sin måte.

Jeg likte ikke helt stemmen til operativsystemet. Det er Scarlett Johansson som har stemmen til operativsystemet, hennes stemme har jeg aldri funnet særlig sexy, det høres ut som om hun har drukket whisky istedenfor morsmelk og røykt som en svamp. Hun blir for meg filmens svakeste punkt siden hun også har en veldig sentral rolle. Det er noe med hennes stemme som ikke passer inn, hun høres litt fjern ut og samtidig så følte jeg heller ikke at hun klarte å formidle følelsene hun skulle gjøre siden hennes karakter begynte å føle ting. Hun har litt å lære av Kevin Spacey i Moon.

Her falt i smak, men jeg må si at jeg ble litt skuffet med tanke på forventningene. Det skjer ikke så mye, og filmen føltes litt for lang. Men det er absolutt en film som er verdt å besøke flere ganger, jeg tror denne kan vokse på meg etter flere gjensyn.

Bilde: 9/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 4/10

Bildet er klart, mykt og fargene er litt matte. Bildet klarer aldri å sprudle, men strøkent er det.

Det skjer ikke mye på lydsiden i Her. Dialogen er klar og tydelig, ellers er resten av høyttalerne nesten helt stille i 2 timer.

Ekstramateriell:
The Untitled Rick Howard Project (24 minutter)
Love In The Modern Age (15 minutter)
How Do You Share Your Life With Somebody? (4 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.