RoboCop (2014)

robocop 2014

Se, et hode på pinne!

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Alex Murphy er en politimann og en familiemann som kjemper mot korrupsjon i sin egen etat. Det medfører at han blir kvestet i en bilbombe, og han er så å si død. Men så gjenoppstår han igjen, men han er ikke helt den samme han en gang var. Han har nå blitt halvt maskin, halvt menneske, for det er en mektig forretningsmann som i årevis har forsøkt å overbevise senatet om at USA trenger ikke lenger mennesker til å beskytte befolkningen, maskiner kan gjøre den jobben bedre og mer effektivt. Men senatet har hele tiden stoppet disse planene, men nå har den geniale forretningsmannen et ess i ermet når RoboCop tar gatene med storm.

Jeg regner med at alle vet at dette er en nyinnspilling av klassikeren fra 1987, RoboCop. Jeg regner også med at det fleste vet at en film fra 2014 som hadde aldersgrensen PG-13 på amerikanske kinoer, ikke kan hamle opp med originalen når gjelder voldsbruken og atmosfæren man fant i originalen. Den hadde selvsagt aldersgrensen R.

Originalen er en klassiker som alltid vil bli husket i filmhistorien. Jeg har aldri hatt RoboCop som en av mine favorittfilmer, men det er en film jeg alltid vil huske med tanke på voldsbruken, atmosfæren og ikke minst hvor gode og passende skuespillerne var, spesielt skurkene i originalen er vel noe av det beste man har sett i en film. Det samme kan ikke sies om skurkene i nyinnspillingen. De har ikke noe personlighet, de er ikke tøffe eller brutale, de er bare tomme og kjedelige.

En må bare innse at RoboCop er en film myntet på tenåringer som kanskje ikke har sett originalen. Sammenligner man nyinnspillingen med originalen så er ikke dette mye å skryte av. Det her føles mer ut som en generisk superheltfilm man har sett de siste årene. Volden er tonet drastisk ned, genialiteten man fant i originalen er borte vekk. Det er noe tomt med nyinnspillingen, den bekrefter nok en gang at det nytter nesten ikke å lage åttitallsfilmer i moderne tid.

Filmen er regissert av brasilianske José Padilha, mannen bak Tropa de Elite-filmene. Actionscenene er middelmådige, det blir veldig tamt og kjedelig når volden ikke er råere og mer brutal. Det er en actionsekvens som er ganske god, spesielt visuelt sett, det er når RoboCop og en hel haug med skurker har skuddvekslinger i mørket. Det er en fin, liten actionsekvens, men den blir underveis veldig repeterende når man ikke ser kroppsdeler flyr i luften og mye blodsøl.

Joel Kinnaman som spiller RoboCop, følte jeg ikke passet til rollen i det hele tatt. Jeg likte ham i Snabba cash-trilogien, men han er en ganske tom og endimensjonalt skuespiller som ikke passer til å spille en karakter man skal bry seg om. Det er noe med hans kroppsspråk og ansikt som sier meg at han passer best i skurkeroller.

Jeg kan ikke se for meg at noen som har sett og elsker originalen vil få noe som helst ut av nyinnspillingen. Men for dem som ikke har sett originalen, som er mye yngre, så er RoboCop en grei underholdningsfilm. Men det er stor forskjell på åttitallet og nå når det gjelder film.

Bilde: 9/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 4/10

Bildet er klart og rent selvfølgelig. Detaljene uteblir ikke, bildet er varmt og behagelig å se på. Sortnivået holder også høy kvalitet.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet skuffer ikke. Her er det mye bruk av sidehøyttalerne, rommet fylles opp av god og detaljert lyd med mye kraft.

Ekstramateriell:
Deleted Scenes (4 minutter)
OmniCorp Product Announcement (3 minutter)
RoboCop: Engineered for the 21st Century (29 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.