Jobs (2013)

jobs

Steven Jobs, en førsteklasses drittsekk.

Bilde: 2.35:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Dette er historien om visjonæren Steven Jobs, mannen som hjalp oss til en bedre og enklere hverdag.

Det skal sies at undertegnede har noen Apple-produkter. Jeg vet ikke noe om Apples historie, det eneste jeg vet og fikk med meg var at Apple-gründeren døde i 2011. Så jeg er ikke den som kan skille mellom det som er filmfiksjon, og det som skjedde i virkeligheten.

Jobs er en film som ikke ble godt mottatt av kritikerne. Som sagt, jeg vet ikke noe som helst om historien om Apple og Steven Jobs. Som en biografifilm fungerer ikke Jobs helt optimalt. Filmen fokuserer mest på selskapet Apple, og ikke på Steven Jobs som privatperson. Man kan si at man like godt kunne ha laget en ren dokumentarfilm.

Selv fant jeg ikke filmen så dårlig. Den har store mangler som en biografifilm, men som en underholdningsfilm og historiefilm fungerer den helt greit etter min mening. Man får ikke lyst til å eie noen Apple-produkter etter å ha sett Jobs, det er vel ikke mange mennesker som vil savne Steve Jobs, det vil si utenom aksjonærer og brukere av Apple-produkter.

Men som menneske og privatperson gir ikke Steven Jobs i denne filmen et særlig positivt inntrykk. Til hans forsvar er det her filmen bommer grovt, for hvem var egentlig denne Steven Jobs? Det burde man forvente at en film som dette skal gi oss et klart bilde av. Jeg så ham på jobben, men plutselig hopper filmen mange år frem i tid der han plutselig har stiftet familie. Hva med hans medarbeidere? Ingen av dem lærer man å kjenne, de har null personlighet.

Problemet er at Jobs vil fortelle så mye, helt frem til 2001 og lanseringen av iPod. Den skummer kun overflaten over flere tiår, den går ikke i dybden på karakterene og fokuserer på det som er den mest interessante tidsperioden i Apples historie, ikke at jeg helt vet hva det er siden jeg ikke kan min Apple og Steven Jobs-historie. Men jeg følte at det var noe som manglet her.

Ashton Kutcher er en skuespiller de fleste hater. Han har aldri prøvd seg særlig på seriøse roller, men jeg likte ham i Jobs. For meg fungerte han svært godt som den eksentriske visjonæren Steven Jobs. Hans øyne lyser opp som en ond demon når noen taler ham imot, og han viser totalt mangel på empati og medmenneskelighet.

Jobs er ikke en perfekt film, men den gir et innblikk i Apples opprinnelse og Steven Jobs oppførsel på jobben. Det er fascinerende å se hvor redde hans medarbeidere var for ham. Etter å ha sett Jobs så hater jeg hele Steven Jobs, jeg kommer ihvertfall ikke til å savne ham, uansett hvor mye filmen forsøker å rette opp litt av inntrykket den har skapt de første 90 minuttene.

Bilde: 9/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 0/10

Bildet er klart og skarpt, jeg ble positivt overrasket over den gode bildekvaliteten i en film som dette.

Dialogen er klar og tydelig. Det blir ofte spilt filmmusikk, men det skjer ikke så mye i sidehøyttalerne, det er kun noen få ganger rommet blir litt fylt opp med filmmusikk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.