The Conjuring (2013)

the conjuring

Huset med det stygge i.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En familie blir hjemsøkt av en ukjent entitet, og de får hjelp av et ektepar som har stor erfaring med demoner og spøkelser.

Regissør James Wan har blitt en mester i grøssersjangeren. The Conjuring er til nå hans største kassasuksess i grøssersjangeren. The Conjuring er også en av de mest innbringende filmene som har gått på kino i grøssersjangeren og med aldersgrensen R. Jeg skjønner ikke hvorfor filmen fikk den aldersgrensen, for den er ikke grafisk eller stygg i språket. Den er intens, men den vil ikke drepe unger i alderen 11-12 år.

Det jeg setter mest pris på med James Wan er at han for det meste utelater dataeffekter som ødelegger veldig mange grøssere. Han har skjønt hvor ødeleggende det kan være, og det er utrolig at ikke flere skjønner det. Ingenting slår stygge og skremmende ansikter som er sminket opp.

The Conjuring bruker veldig god tid på å bygge opp stemningen og atmosfæren i huset der en ukjent entitet holder til. Filmen holder veldig mye tilbake, den vil ikke vise for mye i starten og det gjør den lurt i. Jeg elsker denne type oppbygginger, jeg elsker grøssere når ting blir gjort riktig, slik som i The Conjuring.

Når det først tar av har The Conjuring veldig mye spenning og energi. Alt det den har holdt tilbake for den ut i løpet av den siste halvtimen. Da får man ser noen intense og skremmende scener vi har sett før i andre filmer, men det fungerer likevel da det er så mye energi her og regissør James Wan har hele tiden kontroll på det han holder på med. Det er så jævla elegant og stilsikkert gjennomført.

Det er en god grunn til at The Conjuring ble en stor kassasuksess på kino. Den har alt jeg kan ønske meg av en grøsser, selv ikke de ubrukelige ungene klarte å irritere meg. Det eneste jeg ikke likte var en slutt jeg ikke fant tilfredsstillende, men utover det koste jeg meg med fin og trykkende atmosfære. James Wan har laget en mer intens utgave av Poltergeist, og en liten dose The Exorcist.

Bilde: 9/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 4/10

Bildekvaliteten er svært god til å være en grøsser. I dagslys er bildet skarpt og naturlig. Innendørs blir selvsagt bildet mykere og fargene matte, men alt er klart og man ser alt som foregår i mørket uten problemer.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet sparker godt fra seg når det først skjer aktivitet på skjermen. Litt jentehyling blir det også, da er det bare å dempe lyden litt eller stikke to fingre i ørene.

Ekstramateriell:
A Life in Demonology (16 minutter)
The Conjuring: Face-to-Face with Terror (7 minutter)
Scaring the ´@$*%´ Out of You (8 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.