Stoker (2013)

stoker

Blodtørst.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Undertekst: Norsk

En ung kvinne som akkurat har fylt 18 år, mister sin far i en bilulykke. I begravelsen til faren dukker hans bror opp som tiltrekker seg oppmerksomheten til moren, og da våkner også opp misunnelsen hos datteren som er en innesluttet skrue. Men det er noe galt med onkelen, hans oppførsel er merkelig og han bærer på en hemmelighet. Hva er det som er galt med denne familien?

I løpet av 2013 har det nå kommet ut to filmer regissert av to sørkoreanske mestere, snart nærmer det seg også Snowpiercer, som blir regissert av Joon-ho Bong. Det er filmen jeg gleder meg mest til.

De fleste vil nok gjenkjenne navnet Chan-wook Park, det er han som stod bak hevntrilogien som blir kalt Vengeance-trilogien. Filmene i den trilogien er Sympathy for Mr. Vengeance, Oldboy og Sympathy for Lady Vengeance. Favorittfilmen min er den første filmen.

Jeg kan betrygge fansen av Chan-wook Park at det virker som om han fikk for det meste frie tøyler når han lagde Stoker. Det er fint å se at noen i Hollywood respekterer en mester i faget, for det er det mange som virkelig ikke gjør i Hollywood når store regissører fra andre land tar turen over. Men de største studioene og pampene som styrer skuta skjønner seg ikke helt på hvorfor noen regissører blir sett på som guder av filmfans som setter pris på filmer fra alle verdensdeler. Det er sikkert derfor det før eller siden vil gå dårlig for filmindustrien i USA når man bare leverer det samme produktet gang etter gang. Så all ære skal folkene bak Stoker ha, de visste sikkert at filmen ikke ville tjene mye på kino, men de respekterte en mesterregissør og dermed fikk man en ganske fin film som heter Stoker.

Stoker er en film som først og fremst satser på atmosfæren som er ganske ekkel og forstyrrende uten at den direkte er så fryktelig grafisk og kvalmende. Det er karakterene som er veldig ubehagelig med sin kalde væremåte som skaper atmosfæren.

Når først Stoker setter inn støtet, så er det fantastisk å se på rytmen som Chan-wook Park skaper. Klippingen og filmmusikken skaper noen fantastiske sekvenser i filmen som er fra en annen verden. Stoker er rett og slett elegant satt sammen med to gode komponister og en mesterregissør som får det beste ut av skuespillerne som også må få mye ros. De er ekle alle sammen, her snakker vi om en skadet familie som selvsagt bærer på mørke hemmeligheter.

Stoker er en elegant thriller som brenner sakte, men godt. Se for deg en thriller av den gode, gamle årgangen som bruker god tid på å bygge opp en ekkel atmosfære, og innesluttede karakterer som du vet det er noe galt med.

Bilde: 7/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 4/10

Bildet er veldig mykt og kjølig, det passer til atmosfæren. Ikke forvent et skarpt og naturlig bilde med herlige farger, Stoker er ikke en slik film.

Dialogen er klar og tydelig. I enkelte scener åpner lydsporet seg opp når filmmusikken fyller opp rommet.

Ekstramateriell:
Deleted Scenes (16 minutter)
Behind The Scenes (10 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.