Iron Man 3 (2013)

iron man 3

Vil den ekte Tony Stark komme ut?

Bilde: 2.40:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 7.1
Undertekst: Norsk

Tony Stark sliter med panikkanfall, han kjenner det på psyken når han har et så tort ansvar som han har. Han sliter også med kjærligheten, han er redd for å miste personen han er mest glad i, Pepper Potts. Så dukker det opp en farlig terrorist som blir kalt the Mandarin. Han er ute etter Tony Stark etter at Tony Stark som vanlig var litt ufin og stor i kjeften.

Iron Man 3 er filmen som har tjent inn mest penger på kino i 2012. Ingenting tyder på at noen andre filmer vil vippe Iron Man 3 av tronen. Iron Man 3 hadde en stor fordel, og det var at det var den første filmen som fulgte etter The Avengers. Hadde det ikke vært for det, så er jeg sikker på at Iron Man 3 ikke hadde tjent i nærheten av det den gjorde på kino grunnet Iron Man 2, som var en stor skuffelse.

At Hollywood er en gal, liten verden vet alle. Robert Downey Jr. Fikk hele 300 millioner norske kroner for å spille Tony Stark i Iron Man 3. Det er galskap, tenk på hvor mange gode filmer man kunne ha laget for den summen alene! Store produksjonskostnader betyr ikke automatisk suksess, det er flere filmer i år som har fått seg en hard en på trynet. Og det viktigste, det er noe som heter kvalitet, da holder det ikke bare med en fantastisk Robert Downey Jr, det må et manus til også som holder mål.

John Favreau takket for seg etter to filmer. Jeg synes det var et modig valg å velge Shane Black som regissør for den tredje filmen. Han har kun regissert en film i karrieren, det var den fantastiske og svært undervurdert, Kiss Kiss Bang Bang, der man også fant Robert Downey Jr. i hovedrollen. Shane Black er mest kjent for å ha skrevet manus til en hel haug med actionfilmer på slutten av 80-tallet og midtveis inn i 90-tallet. Han skrev manusene til Lethal Weapon-filmene. Men når jeg tenker litt etter så har ikke en regissør i en film som dette så mye å si, det er filmstudioet som styrer det meste, og de vil aldri ta store sjanser med filmer som Iron Man etter suksessen de har hatt.

Overraskende nok så følte jeg at Iron Man 3 er på samme nivå som Iron Man 2. Iron Man 3 har ikke noe nytt å tilby, det tar lang tid før vi får se noen større actionsekvenser. Det blir for mye prat og humor, og Iron Man 3 er ikke en film som klarer å ta nye steg, den får aldri lov til å ta noen som helst sjanser. Manuset er ikke godt nok, karakterene er ikke velutviklet nok og historien er svak og vinglete der den aldri går i dybden på det den forsøker å ta opp. Et vinglete manus er riktig betegning.

Det var kun en actionsekvens jeg likte, det er når Tony Stark må redde ganske mange mennesker som er ute og lufter seg i fritt fall. Dette var en artig og kreativ sekvens, mens resten av actionscenene byr ikke på noe nytt vi ikke har sett i de tidligere filmene.

Klart jeg trakk på smilebåndet når sjarmøren Tony Stark leker seg, men manuset er så generisk og skuffende. Alt det man forventer av en tradisjonell superheltfilm får man se i Iron Man 3. Man føler aldri at helten er i livsfare, alt vil ordne seg til slutt. Og den kleine kjærlighetshistorien uten kjemi mellom skuespillerne og uten følelser fungerer bare ikke. Det hele føles bare så falskt ut.

Jeg føler heller aldri at jeg bryr meg om Tony Stark, han er jo en ganske kvalm type. Klart han er sjarmerende når han er en så utypisk superhelt, men jeg kunne ønske jeg så en mer menneskelig side noen ganger. For han blir mer klovnete for hver gang jeg ser ham i en ny film.

Iron Man 3 er en grei underholdningsfilm hvis man vil se mer av det samme etter to filmer. Iron Man 3 har litt sjarm, men skurken er kjedelig, spesielt når Iron Man 3 byr på en liten vending i historien som gjør skurken mer kjedelig og uinteressant. Jeg forventer så mye mer av superheltfilmer om dagen, jeg liker ikke lettvinte snarveier med kjedelige skurker som ikke har noe form for personlighet eller dybde.

Kommer det en ny film? Ja, det gjør det garantert. Trenger vi en ny film? Nei, da må man ta flere sjanser og ikke minst gjøre universet mer mørkt og farlig. For nå går Iron Man på tomgang, og jeg tror ikke en fjerde film i samme gate vil falle så mye i smak som denne her gjorde hvis den fjerde filmen ikke gjør noe nytt og mørkere.

Bilde: 8/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 5/10

Bildet er selvfølgelig klart, men det er mørkt, mykt og sortnivå overbeviser ikke. Fargene er matte, totalt sett så er det lite gnist over bildekvaliteten.

Dialogen er klar, høy og tydelig. Lydsporet er bredt og luftig. Jeg savnet litt mer aggressivitet, lydsporet i denne filmen satser mer på kontroll og at det skal være behagelig å høre på.

Ekstramateriell:
Marvel One-Shot: Agent Carter (15 minutter)
Iron Man 3 Unmasked (11 minutter)
Deconstructing The Scene: Attack On Air Force One (9 minutter)
Deleted & Extended Scenes (16 minutter)
Gag Reel (5 minutter)
Exclusive Behind The Scenes Look – Thor: The Dark World (2 minutter)
Audio Commentary by Shane Black and Drew Pearce

3 thoughts on “Iron Man 3 (2013)”

  1. Trist trist trist. Downing jr. er en fabelartig skuespiller, men dessverre har de store filmselskapene drevet prisen på gode skuespillere med karisma opp til ett nivå som gjør at vi kun ser dem i uinteressante popkorn filmer med enorme budsjetter. Vi har sett det samme med stort sett alle skuespillere med kapasitet langt over gjennomsnitter. Jeg klandrer ikke skuespillerne, de har rett til å velge jobbene som gir best betalt, som alle arbeidstagere, jeg klandrer ikke filmselskapene, da disse må overby hverandre for å sikre de beste talentene til sine produksjoner. Jeg klandrer heller ikke selskapene for å lage trygge popkornfilmer, siden de har betalt skjorta for talentene, har de ikke råd til å ta risiko. Jeg klandrer massene, de som ser film, de får som fortjent. Idioter 99% av dem, lykke til idioter.

    1. Men hvor mye penger trenger en skuespiller som Downey? En Avengers til, etter det burde han se etter gode manus som kan gi ham noen statuetter. Klart han har et høyt forbruk, men faen heller, 300 millioner kroner x 2 blir mye penger for to filmer. Jeg vil se denne talentfulle skuespilleren i mer jordnære filmer, han har så mye talent.

  2. De fleste gode skuespillere har dette definert. “Brødkjøring” og “prosjekter”. Brødkjøringa er å ta popkornfilmene hvor selskapene overbyr hverandre i å kaste penger etter talentene, mens “prosjektene” er filmer skuespillerne er villige til å langt mindre betalt for, filmer de er genuint interesserte i å lage. Kate Blanchet, Matt Damon, Brad Pitt er blant skuespillerne som er villige til å ta “smale” filmer for en lav lønn, dessverre er det færre og færre av de gode som gjør dette, da det er masse brødkjøring hvor de kan maksimere profitt. De fleste tenker nok at de kan ta prosjektene når populæriteten daler, at de ønsker å makse pengene mens de er superpop. Dessverre fører dette til at det er overskudd av eldre store navn tilgjengelige for smale gode filmer, mens de sliter med å skaffe gode unge skuespillere til filmene sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.