Girl, Interrupted (1999)

girl interrupted

How am I supposed to recover when I don’t even understand my disease?

Girl, Interrupted er basert på sanne hendelser om en ung kvinne som legger seg selv inn på psykiatrisk avdeling etter et selvmordsforsøk. Hun får etter hvert diagnosen borderline, men en diagnose hjelper lite når hun ikke skjønner hva det er som feiler henne. Samtidig treffer hun andre innlagte som sliter med sitt. Det er et råttent eple der ved navn Lisa som har en giftig tunge, og ut av det blir det mye rabalder.

Angelina Jolie fikk Oscar for denne rollen, og det var velfortjent. Hun ser gal ut, hun oser ondskap og hun spiller jævla godt. Hun er en skikkelig hurpe! Winona Ryder er det verre med. Hun var en gang en ung og lovende skuespiller som så ut som en ung gutt med hårsveisen hun hadde anlagt. Problemet med Winona Ryder var ikke etter min mening butikktyveriet som satt en stopper for henne videre karriere, det var at hun kan kun spille en rolle. Det er en uskyldig, nervøs, ung jente med skjelven stemme. Når vi gikk inn i et nytt tiår takket Winona Ryder for seg. Hun hadde utspilt sin rolle på 90-tallet, og hun hadde ikke mer å by på. Hun medvirker i nok av filmer også nå, men hun bemerker seg ikke lenger.

Det jeg likte best med Girl, Interrupted var at det ikke var noe slemme ansatte som misbrukte sin posisjon når de jobber med psykisk syke mennesker. For mange er det nedverdigende nok å være der og få et stempel, og da trenger man ikke diktatorer. Et system må til, og her føltes det mer avslappet helt til Lisa dukker opp. Andre forsøker å bli bra, hvorfor får Lisa gå rundt å lage helvete for andre? Hun har en giftig tunge som ikke hjelper andre, så jeg skjønner ikke hvorfor en slik person skal ødelegge for andre mennesker. Hun skal også forsøke å bli frisk, men noen ganger må råtne epler lukes ut slik at fellesskapet blir bedre og roligere for mennesker som sliter. Hardt og brutalt, men det går ikke an at en person som Lisa lager kvalme hele tiden.

Girl, Interrupted er en velspilt film selv om Winona Ryder er bare irriterende og ligner på Elijah Wood. Det er en ekkel atmosfære her takket være Angelina Jolie som storspiller. Det lukter dommedag når Lisa og Daisy utveksler ord, det vil si mest fra Lisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.