Looper (2012)

looper bd

Joe ser dobbelt.

Bilde: 2.35:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En leiemorder får problemer når han må drepe seg selv i fortiden. Han jobber for mafiaen, og de sender mennesker de vil likvidere fra fremtiden til fortiden der leiemordere venter. Men når de sender den eldre utgaven av en leiemorder tilbake til fortiden, så betyr det at mafiaen vil slette alle spor etter seg. Nå er det Joe sin tur.

Vi trenger flere filmer som Looper. Denne type filmer vil aldri bli de største kassasuksessene da publikum tydeligvis ikke setter pris på mer tenkende science fiction og actionfilmer, men Looper gjorde det overraskende bra på kino. Looper krever ikke så mye av hjernecellene, så man behøver ikke å bekymre seg hvis man ikke er så smart. Dette er en god film som først og fremst er underholdende og lite forvirrende.

Gledelig nok var Looper en suksess på kino, for vi trenger filmer og regissører som Rian Johnson. Det er imponerende hva han har fått til med 180 millioner kroner, det er lommerusk i Hollywood. Jeg legger mer merke til at jeg liker filmer med stramme budsjett der de dyktigste regissørene virkelig viser hva som bor i dem. Det er nok veien å gå, for da tør kanskje filmselskapene å satse på filmer som Looper.

Den første timen er grei nok, problemet er at protagonisten er en drittsekk. Leiemorder og rusavhengig skaper ikke direkte en sympatisk rollefigur. Det er den største feilen med Looper, for jeg satt helt likegyldig i godstolen den første timen. Jeg ble også satt ut av hvordan Joseph Gordon-Levitt så ut i filmen der han har halve ansiktet til Bruce Willis, noe som gjør at han ser ut som en apekatt, en stygg sådan.

Men så bruker regissør Rian Johnson en billig måte å forvandle protagonisten på der han forsøker å bli snill. Det fungerer delvis, men det er først når barna kommer inn i bildet at filmen blir interessant, selv om jeg hater barn i filmer. Filmen tar plutselig en vending som jeg tror få vil forvente da det liksom ikke passer inn i denne tidsreisefilmen. Men det gjør at vi får se noen fine actionscener og dramatikk, og slutten ble som forventet.

Jeg har ikke lyst til å fortelle så mye mer om Looper, da det kan røpe for mye av handlingen. Problemet med filmen er at man bryr seg ikke så mye om protagonisten. Looper blir litt for kjølig for min smak, for jeg liker å bry meg om protagonisten. Men dette er klart en av de beste filmene som kom ut i 2012, og etter et gjensyn likte jeg filmen litt mer. For manuset er fantastisk, det er originalt og velskrevet. Looper er en av få filmer man kan se igjen og igjen, den er så vellaget og underholdende. Og noen av de siste actionscenene er fantastiske. De er korte, men fy pokker hvor lekre de ser ut!

Så det siste jeg kan si er, se Looper, regissør Rian Johnson skaper filmmagi med et herlig og originalt manus.

Bilde: 8/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 5/10

I dagslys er bildet skarpt og levende. I mørkere partier er bildet mykt, og sortnivået er for lyst slik at bildet ser lite levende ut.

Lyden er fantastisk når det først smeller. Det er bra trykk i lydsporet når våpen blir avfyrt, og filmmusikken fyller opp rommet med god bruk av sidehøyttalerne. Det eneste minuset er at dialogen kan være litt lav. Ellers har Looper et fantastisk lydspor som er klar som dagen er lang.

Ekstramateriell:
Field Recordings: Time Machine
Percussion: A Day in the Life
Melodic Instruments: Revelations
Animated Trailer
The Two Joes
Looper: The Future From the Beginning
New Future Old School
Deleted Scenes

3 thoughts on “Looper (2012)”

  1. Faktisk enig at denne filmen tilhører toppsjiktet i 2012. 2012 har dessverre vært ett dårlig filmår. Ikke at denne filmen er dårlig, langt i fra, men i ett godt filmår ville den sannsynligvis ikke nådd opp til årets favoritter. Hadde forhåpninger til 2012, men er blitt mange skuffelser. Men jeg har en liste over ca. 20 independent filmer igjen, kanskje er det noen gullkorn der.

      1. Det skal litt til for at jeg ikke hører om filmer, spesielt engelsktalende. Grunnen til dette er at jeg enten har kontakter eller er medlem av grupper som gjør at jeg får informasjon om produksjon av alle filmer fra 90% av alle studioer og produsenter. Grunnen til at jeg holder meg mest oppdatert på engelsk språklige er at jeg liker filmer hvor jeg ikke trenger undertekst, så for asiatiske eller europeiske filmer, støtter jeg meg på anbefalinger fra sider som dette. Mainstream anmeldelser leser jeg nesten ikke lenger, de interesserer meg ikke, da det virker som disse anmelderne har sine egne agendaer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.