Extremely Loud & Incredibly Close (2011)

Nøkkelen.

Extremely Loud & Incredibly Close var en meget slitsom film der vi følger en ung gutt, Oskar Schell, som har en eller annen form for autisme. Etter at hans far mistet livet under terrorangrepet som rammet USA 11.09.01, blir livet hans snudd på hodet. Faren var hans viktigste støttespiller som hele tiden fant på ting de kunne gjøre sammen. Han finner en nøkkel som kanskje vil hjelpe ham videre i livet, for han bærer på en hemmelighet han ikke lenger klarer å holde hemmelig. Han vil skåne sin mor, så på veien for å finne ut hvor den mystiske nøkkelen vil passe, treffer han ulike mennesker som han åpner seg opp for.

Problemet til denne filmen er at man vil se Oskar Schell dø. La oss få dette avklart. Han har en diagnose som gjør at han er slitsom. Jeg hatet ham, jeg ville helt ærlig se ham dø. I virkeligheten hadde jeg selvsagt ikke ønsket det, men dette er en film, og virkelighet og film er to vidt forskjellige ting. Oskar Schell er ikke en fyr man kan bli glad i, det er kun hans familie som vil verdsette ham for den han er. De fleste vil hate hans utagerende oppførsel, hans mas og hans stemme. Han er gutten du garantert vil hate, han er et filmatisk mareritt!

Historien er skikkelig klissete, rettere sagt, historien er klissete og dårlig. Filmen er like masete som Oskar Schell. Den forsøker å sjarmere i nesten hver eneste scene. Filmmusikken gir brekningsfornemmelser, her smøres det på med sentimental musikk og ganske elendig dialog. Dette her føles ikke ut som virkelighet, dette er en film, ikke noe mer. Og rører den et hjerte? Nei!

Jeg kan ikke se for meg at noen emosjonelt oppegående mennesker kan bli rørt av denne historien. Filmen er lang, masete og slitsom for ørene. Det skulle vært forbudt å lage så enkle filmer som Extremely Loud & Incredibly Close. Den bruker alle dårlige filmtriks for å få emosjonelle, ustabile mennesker til å gråte en skvett, vi andre rister på hodet og feller tårer av helt andre grunner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.