12 (2007)

Skyldig?

12 er en russisk nyinnspilling av 12 Angry Men (1957). Der originalen går rett på sak uten mye tull, gjør 12 det omvendte. Her blir mye sutring, lange fortellinger og en del uinteressante rollefigurer. Dette er en lang film på rundt 150 minutter, noe som ikke er nødvendig. Det eneste som skjer er at filmen blir langtekkelig. Litt bakgrunnsinformasjon er fint, men ikke så mye som 12 presterer å gjøre.

Originalen er mye bedre enn 12. Strammere regi, mye bedre skuespillere og ikke minst en kortere film. I 12 finnes ingen Henry Fonda, kun uattraktive og usympatiske russiske menn. Det er en ting originalen og nyinnspillingen mangler, kvinner. Greit at det var mye kjønnsdiskriminering på den tiden, men det er ikke noe grunn til at denne nyinnspillingen kun skal ha menn i juryen.

Der 12 Angry Men aldri gir deg svaret på hva som skjedde, gjør 12 det motsatte. Her får man til slutt svarene, hva som var motivet. Det ødelegger mye av mystikken. Dette er klart en film om forholdene i Russland. Korrupsjonen og penger, hva annet kunne man forvente? På en måte blir da 12 en mye annerledes film, selv om det er veldig mange scener som er hentet fra 12 Angry Men.

En lang film med et budskap som til slutt dreper mye av budskapet med den lange spilletiden og de innholdsløse rollefigurene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.